5 ushqimet qe shkaktojne thinjat

5 ushqimet qe shkaktojne thinjat

Sikur vetem nje fije gri te dale ne floket tuaj ne moshen 20-30 vjecare eshte vertete e merzitshme. Nderkohe qe ka arsye te ndryshme qe shkaktojne thinjat, si faktori gjenetik, mungesa e vitaminave dhe duhanpirja – te cilet ndikojne ne kthimin e flokeve ne gri – ka edhe disa ushqime te vecanta qe e pershpejtojne kete proces.

Te reduktoni ne menyre graduale konsumin e ketyre ushqimeve dhe me pas te hiqni dore prej tyre, eshte celesi per te mos u thinjur para kohe, shkruan CureJoy.

Ja cilat jane 5 ushqimet qe duhet te anashkaloni, qe floket t’ju thinjen ne te 50-at tuaja.

1. Sheqeri dhe kripa

Vetem sheqeri, por edhe ushqimet me sheqer, mund te shkaktojne thinja te parakohshme. Shegeri ul funksionin e vitamines E dhe te proteines – te cilat jane thelbesore per shendetin e flokeve dhe thonjve. Edhe sheqeri, nese mbikonsumohet, mund t’ju shkaktoje thinja.

2. Monosodium Glutamate

I njohur edhe si Ajinomoto, Monosodium glutamate (MSG) eshte një perforcues i shijes/aromes qe përdoret në ushqime të përpunuara, perime te konservuara, supa, etj. Edhe pse eshte e aprovuar nga FDA qe te perdoret, sipas kufijve te lejuar, efektet anesore te MSG jane vene re shpeshhere. Nje prej ketyre efekteve anesore eshte edhe te thinjurit. Prandaj evitoni ushqimet e procesuara, qe pervec thinjave ju shkaktojne edhe mbipeshe, dhimbje koke dhe probleme me tretjen.

3. Proteina shtazore

Mbikonsumi i proteinave shtazore ne formen e mishit ose peshkut, rezulton ne krijimin e thinjave ne moshe te hershme. Te monitoroni sasine e mishit qe konsumoni ju ndihmon.

Shkencëtarët zbulojnë gjenin përgjegjës për thinjat

4. Ushqime me ngjyrues dhe embelsues artificial

Shpesh, efekti i demshem i ngjyruesve dhe embelsuesve artificial fshihet pas pamjes terheqese dhe shijes se mire qe kane. Krijimi i thinjave eshte nje nga shume demet qe shkaktojne.

5. Mielli i bardhe i perpunuar

Mielli i bardhe i paperpunuar ka disa vlera te mira per shendetin, por kur perpunohet, i hiqen te gjithe perberesit mireberes. Shpesh gjate ketij procesi, miellit te perpunuar i shtohet edhe hekuri metalik, i cili nuk eshte i tretshem nga trupi i njeriut. Kjo shkakton thinje te parakohshme.

femra-moderne.com