7 gjëra që mbase nuk i dini për Rrezet Ultraviolet

Në Shqipëri rrezatimi diellor është më i fortë midis muajve maj dhe gusht, prandaj  këshillohet që gjatë kryerjes së aktiviteteve tuaja të përditshme të mos abuzohet me ekspozimin në diell dhe të tregojmë kujdes ndaj temperaturave të larta.

  1. Në hije reduktohen deri 50 % e rrezeve ultraviolet.
  2. Përdorimi i veshjeve prej pambuku lejon kalimin në trupin tonë vetëm 10 % të rrezeve ultraviolet.
  3. Në ujë kalojnë rreth 95 % e rrezeve UV.
  4. Në borë rrezet UV pasqyrohen deri në 80%.
  5. Rëra e thatë e plazhit pasqyron rreth 15% rrezet ultraviolet.
  6. Edhe në një thellësi gjysmën metri rrezet UV janë ende 40% intensive si në sipërfaqe.
  7. Sa më lart të jetë dielli në qiell ose sa më e shkurtër është hija që ne bëjmë, aq më të forta janë rrezet ultraviolet dhe anasjelltas.

Rrezet UV janë rrezatimi elektromagnetik përtej kufirit vjollcë të spektrit të dukshëm. Ata janë prodhuar nga dielli, por janë të zhytur kryesisht nga grimcat e pluhurit dhe tymit në atmosferën e tokës. Rrezet UV mund të shkaktojnë djegie ose nxirje, por janë pjesë integrale në prodhimin e vitaminës D nga ana e lëkurës . Në thelb, ne kemi nevojë për to, por jo shumë.

Start typing and press Enter to search