Te besh panxhar konserve eshte aq e thjeshte sa s’e merrni dot me mend
Ndonjehere na ndodh te kemi nje sasi te madhe panxhari dhe nuk dimi c’te bejme me te. Edhe nese i ruajme ne frigorifer, pas disa ditesh e humbasin freskine dhe fillojne te vjeterohen. Atehere, nje menyre e mire per t’i patur gjithmone gati per t’i ngrene (dhe per te mos i prishur) eshte qe t’i konservojme.
Pergatitja
- Pasi t’i pastroni nga gjethet, lajini mire te gjithe panxharet.
- Mos i qeroni lekuren dhe mos ja prisni gjethet deri ne fund, por lerini nja 1 cm te gjata. Keshtu nuk do t’i zbardhet ngjyra.
- Futini ne tenxhere me uje dhe lerini te ziejne derisa te zbuten, afersisht 25-30 minuta.
- Kullojini dhe lerini te ftohen.
- Filloni t’i qeroni lekuren dhe t’i pastroni. Pritini sipas deshires.
- Ato panxhare qe jane me permasa te vogla, mund t’i konservoni te plota, ndersa ato qe jane me te medhenj, mund t’i prisni ne feta ose katrore.
- Pergatisni lengun e konserves duke perziere uthull, kripe, sheqer dhe uje (ose lengun ku jane ziere panxhare) dhe vereni te marre vale.
- Nderkohe te keni gati disa kavanoze sterile ku te futni copat e panxharit dhe me pas lengun konservues. Mbyllini kavanozet dhe kthejini permbys.
- Ne nje tenxhere me uje te valuar vendosni kavanozet qe te taposen.
Panxhar i ngrire
Nje menyre tjeter per t’i ruajtur panxharet eshte ngrirja. Pasi t’i zieni derisa te gatuhen plotesisht, i leme te ftohen. Me pas i qerojme dhe i presim ne copa. I fusim neper qese te vogla ose tasa plastike dhe i fusim ne ngrirje.
Per 3 kg panxhar duhen:
- 4 gota uthull
- 1 ½ lugë çaji kripë
- 2 gota sheqer
- 2 gota ujë