Zgjidhni ushqimet sipas vleres ushqyese dhe anti-tumorale, por edhe sipas sezonit
Shembull i nje tip-diete ditore:
- Mengjes: pak kos shtepie + 1 luge mjalte cilesor + vaj lini + fara lini + elb te zier + manaferra ose boronica ose mjeder, te perziera mire, 1 caj artemisa
- Paradite: 1 leng: boronica ose luleshtrydhe, molle jeshile, spinaq, pak rozamrine te fresket dhe xhinxher, fara kungulli ose arra Brazili
- Dreke: sallate me spinaq, pazi, cikore dhe qepe, peshk ne furre me domate, qepe, hudhra, rigon + 1 kupe oriz te eger me fasule te kuqe ose te zeza, 1 fete buke thekre, vaj ulliri. 1 caj artemisa
- Pasdite: 1 gote leng panxhari, molle jeshile, xhinxher, spinaq dhe rozmarine te shtrydhur
- Darke: Sallate me panxhar te zier ose laker te bardhe, karrote, limon, vaj ulliri, fara luledielli, speca te kuq te pjekur pak dhe pak kerpudha te pjekura, 60gr ricota + vaj lini + fara lini (te grira mire), 1 kupe oriz te eger, 1 fete buke thekre me ¼ avokado + 1 caj artemisa
- Para gjumit: 1 caj me turmerik, kanelle, xhinxher, karafil dhe pak mjalte cilesor
Zarzavate:
Spinaq, panxhar, agjinare, shparguj, presh, speca te kuq, kerpudha porcini, mashurka, kungulleshke (kungulli i dimrit, madh ngjyre te verdhe), rukola, cikore, karrota, domate, laker te kuqe, qepe jeshile, hudhra
Drithra:
Elb, theker, tershere, buke thekre, oriz i eger, kuinoa
Mish & veze:
Peshk i vogel i kalter, pule fshati, pule deti, karkaleca, salmon, veze fshati
Bulmet:
Qumesht dhie, kos shtepie pa yndyre, gjize pa yndyre, qumesht soje, djathe dhie i njome
Fasule:
Fasule te bardha, te kuqe, te zeza, thjerreza, qiqra, soje
Fruta:
Portokall, boronica, luleshtrydhe, mandarina, kivi, banane, rrush i kuq, mjeder, manaferra, hide, thana, fiq
Fara:
Fara lini, luledielli, kerpi, kungulli, susami
Yndyrna:
Vaj ulliri ekstra te virgjer, avokado, vaj lini, vaj farash kerpi, vaj farash kungulli
Ereza:
Majdanoz, Borzilok, Rigon, Trumze, Rozmarine, Turmerik, Kanelle, Mente (nenexhik)
Konsumi i duhur i ushqimeve
- Cdo dite: Spinaq, panxhar + domate + speca + lloje te tjera nga zarzavatet e mesiperme. (Spinaqi te zihet dhe ti largohet uji)
- Cdo dite hudher, qepe
- 3-4 here ne jave presh dhe laker brukseli ose asparag
- 2 here ne jave kerpudha (shitake, porcini)
- Nga brumerat: Drithra elbi ose gruri ose tershera ose kuinoa e kuqe ose orizi i eger Buke thekre te zeze
- Nga mishi: 3 here ne jave peshk (salmon ose sardele ose skumber)
- 1 here ne jave gjoks pule ose pule deti (pula te rritura ne natyre)
- 3 here ne jave veze te zier te fshatit
- Nga bulmeti: 2 here ne dite nje gote kos pa yndyre, gjiza. Te preferohet qumeshti i dhise
- Nga fasulet: 3-4 here ne jave fasule, qiqra ose thjerreza ne forme supe
- Nga frutat: Cdo dite portokall + kivi + 1 nga llojet e tjera te frutave qe shkruhen me lart
- Nga farat: Cdo dite fara lini, fara kerpi, 4-5 here ne jave fara luledielli ose kungulli, ose bajame ose arra (organike)
- Nga yndyrnat: Cdo dite vaj lini, ulliri + ¼ avokado
Keshilla
- Mishi i pules dhe peshku te shoqerohen patjeter me erza si rozmarina, trumza, rigoni, hudhra, turmeriku, (turmeriku nuk duhet perdorur nga gra me kancer te gjirit qe jane ne terapi me cyclophosphamide).
- Sa me shume uje (2,5L/dite)
- Caj jeshil (2 gota ne dite) – pa sheqer
- Kafe sa me pak
- Sheqer fare
- Alkol fare
Burimi: Blerinadiet.al