Patatet e ëmbla përmbajnë shumë vitaminë A por edhe vitaminë C, B2, B6, E dhe (B7), gjithashtu minerale si hekuri, magnez dhe baker.
Ka variante të shumta, forma dhe madhësia e patateve të ëmbla mund të ndryshojë nga ato të shkurta deri tek ato të gjata. Ngjyra e tyre mund të jetë e bardhe, e verdhe, portokalli e lehte, portokalli e forte dhe vjollce. Megjithate, eshte e veshtire te gjenden te gjitha keto varietete neper dyqanet tona.
Dobitë shëndetësore të Patates së ëmbël
- Forcon sistemin imunitar.
- E dobishme për shëndetin e zemrës dhe arterieve.
- Ndihmon të sëmurët me diabet. Patatet e ëmbla kanë ngjashmëri të madhe me pankreasin dhe ndihmojnë në stabilizimin e nivelit të sheqerit në gjak tek diabetikët.
- Lufton viruset, baktieret, mikrobet dhe kërpudhat.
- Nxit qelizat për prodhimin e kolagjenit.
- Ruan lëkurën nga infeksionet dhe rrudhat e parakohshme.
- Mbron trupin nga helmet që mund të shkaktojnë kancer.
- Lufton viruset që shkaktojnë grip.
- Pastron mëlçinë nga helmet.
- Lufton stresin.
- Forcon shikimin dhe ruan nga infeksionet e syve.
- Ndihmon uljen në peshë.
- Lufton tumoret dhe shenjat e plakjes.
- Ruan nga kanceri i gjirit.
- Ndihmon për shëndetin e mushkërive.
- Qetëson kolitin.
- Lufton kolesterolin e dëmshëm në trup.
- E dobishme dhe ushqim ideal për fëmijët që në moshën 6 muajsh (e zier ose supë).
- Ndihmon gruan shtatëzanë dhe shvillimin e embrionit.
- Për shëndetin e kockave, dhëmbëve dhe kyçeve.
- Ndihmon për shëndetin e gjëndrrave tiroide.
- Lufton aneminë.
- Nxitës i prodhimit të qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut.