A beni gjize ne shtepi? Ja disa menyra…
Perberesit: 1 liter qumesht, 2 luge uthull molle, 100 gr pana
Menyra e pergatitjes:
- Vendosim qumeshtin ne nje tenxhere ne zjarr te ulet dhe e nxehim derisa te arrije temperaturen 80°C, ose mund te shikoni momentin kur ne siperfaqe te qumeshtit krijohet nje cipe e holle.
- E perziejme here pas here. Shtojme ne tenxhere edhe 100ml krem pana te fresket kuzhine per nje gjize me kremoze.
- E heqim nga zjarri dhe hedhim ne te 2 luge uthull ose leng limoni duke e perziere shpejt per 1 minute.
- Do te shohim qe qumeshti do te pritet, pra do ndahet gjiza nga hirra.
- Mbulojeni tenxheren me nje pecete te paster dhe lereni te ftohet ne temperature ambjenti.
- Kur gjiza te jete ftohur, e kullojme ne nje nape te paster per rreth 1 ore. Nese e doni gjizen me te thate, lereni te kulloje edhe me gjate.
- Eshte gati per t’u konsumuar. Mund ta ruajme ne frigorifer per rreth 2 dite.
Tre menyra me te thjeshta
- Bejeni gjizen dhe nga qumeshti direkt , tenxheres me qumesht para se te valoje i hedh 1 gote kos dhe pritet direkt e pastaj kullojeni.
- Vloni 1 liter qumesht. Pas vlimit i hidhni 1 liter kos dhe e perzien vazhdimisht per disa minuta ne zjarr. Me pas largojeni tenxheren nga zjarri dhe lereni te ftohet. Kullojeni.
- Zieni kosin derisa fillojne te dalin flluska ne siperfaqe. Largojeni nga zjarri dhe lereni pak sa te ndahet hirra vec. Kullojeni ne nje nape te paster. Hidhini kripe sipas deshires.