Cfare eshte diabeti i tipit 1 dhe 2?

Janë dy gjendje që mund të shkaktohen nga diabeti i sheqerit (diabetes mellitus), hiperglicemia (niveli i lartë i glukozës) dhe hipoglicemia (niveli i ulët i glukozës).

Diabeti është një sëmundje metabolike e shkaktuar nga mungesa ose aktiviteti i pamjaftueshëm i insulinës, një hormon kyç për të mbajtur glukozën në gjak.

Diabeti i tipit 1

Diabeti i tipit 1, i karakterizuar nga mungesa pothuajse absolute e insulinës, ndodh papritur (zakonisht gjatë fëmijërisë ose adoleshencës, rrallë në moshë madhore) dhe simptomat janë shumë karakteristike.

Diabeti i tipit 2

Diabeti i tipit 2, i karakterizuar nga aktiviteti i pamjaftueshëm dhe mungesa relative e insulinës, ndodh ngadalë (zakonisht në moshë madhore) dhe simptomat janë më të nuancuara.

  • Faktorët e rrezikut për zhvillimin e diabetit të tipit 2 janë: mbipesha ose obeziteti, nivelet e larta të yndyrës në gjak, hipertensioni, pirja e duhanit, stili i jetës së ulur, njohja e diabetit. Tipari i përbashkët i dy llojeve të diabetit është përqendrimi i lartë i glukozës në gjak (hiperglicemia).

Disa nga simptomat e diabetit:

  • Etje apo uri e shtuar
  • Humbje e menjëhershme e peshës
  • Ndjenja e dobësisë së vazhdueshme dhe lodhjes
  • Urinim i shpeshtë
  • Infeksion i lëkurës dhe kruajtje, etj.

Lexoni edhe: Nese keni keto simptoma, tregon se vuani nga diabeti

femra-moderne.com

Start typing and press Enter to search