Dashuria, ky eshte sekreti per nje jete te lumtur

Prej dhjetra vitesh universiteti i Harvardit eshte perpjekur t’i jape pergjigje pyetjes se cfare na ben te lumtur, permes studimit me te gjate te ketij lloji.

Vetem kush ndihet i rrethuar nga dashuria e partnerit ose partneres, prinderve, miqve, vellezerve e motrave, mund te jete i lumtur dhe te kete nje jete te qete.

Studimi startoi ne 1938 nga psikiatri i Harvardit Arlie Bock. Per te zbuluar sekretin e lumturise dhe evolucionin e saj permes fazave te ndryshme te jetes, Bock perzgjodhi 268 nga studentet me te mire, ambicioze e te privilegjuar te Harvardit, duke i ndjekur gjate karrieres, luftrave, martesave, divorceve, miqesive, semundjeve e deri ne vdekje.

Ndonese shume prej te perzgjedhurve u bene emra te njohur ne disa fusha, emrat e tyre mbeten mister. Joshua Wolf Shenk, gazetari i pare qe pa arkivat e Grant Study, u detyrua qe ne studimin e publikuar ne revisten amerikane “The Atlantic”, te heshtte per identitetin e tyre.

Paralelisht me te u krye nga 1940-a nje tjeter sudim me 456 banore te getove te Bostonit dhe Glueck Study arriti ne rezultate thuajse identike. Me te arritur te 50-at, mbi 1/3 e personave shfaqnin semundje mendore, varesi nga alkooli dhe ilacet. Disa vdiqen para kohe, shpesh duke vrare veten, ndonese ishin me premtuesit. Cdo dy vjet te perzgjedhurit jepnin te dhena per gjendjen fizike, mendore, martesen, karrieren, semundjet, si dhe u pergjigjeshin pyetjeve personale.

Por ne fund Shenk ndau rezultatet komplekse dhe shpesh kontradiktore te George Vaillant. Sipas ketij te fundit, miqesia, dashuria dhe marredheniet e mira me te afermit jane celesi i vertete per lumturine. Lumturia eshte dashuria.

femra-moderne.com

Start typing and press Enter to search