Kujdes nga bizhuteritë e lira

Shumica e femrave te pushtuara nga deshira per te pasur sa me shume bizhuteri nuk i vene re çmimet, duke rrezikuar shëndetin nga alergjia e elementeve qe ato permbajne.

Me i rrezikshmi eshte nikeli.

Nga një kerkim i publikuar ne “Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology” doli se shume bizhuteri, e sidomos vathet qe qarkullojne ne tregun e lire, perbëjne rrezik per shendetin per shkak te nje metali ge shkakton alergji. Studimi eshte kryer ne dy kryeqytete europiane, Londer dhe Varshave. Ne dyqanet dhe tregjet e secilit qytet, Jacob Thyssen, nje nga kerkuesit qe ka bere studimin, ka marre si kampion rreth 200 pale vathe, qe u perkisnin dhjete kategorive te çmimeve te ndryshme dhe ka vizituar reth 30-40 dyqane ne tregjet lokale.

U moren me shume ato modele ge pelqehen zakonisht nga vajzat e reja dhe grate. Shpenzimi nuk i kaloi me shume se 1800 euro, pasi çmimet e vatheve varionin nga 1 deri ne 12 euro. Ata u analizuan me një metode kimike ge perdoret shpesh per te zbuluar pranine e nikelit.

Ne rreth 15 per qind te bizhuterive angleze prania e ketij metali te rrezikshem qe mund te kete shume efekte anesore per shendetin.

femra-moderne.com

Start typing and press Enter to search