Kujtimet e keqija mund te fshihen nepermjet operacionit kirurgjikal

Shkaterrimi i disa neuroneve ne tru do te shkaktonte fshirjen e kujtimeve te keqija. Kete e bejne te ditur neuroshkencetaret e Universitetit te Torontos qe e kane publikuar studimin e tyre ne revisten Science.

Gjate studimit, shkencetaret kane provokuar nje kujtim traumatik tek minjte dhe me pas shkaterruarn disa neurone ne pjesen e trurit te quajtur amigdala e perparme, zone ku magazinohen kujtimet e keqija.

Kavieve u jane perseritur kujtimet e keqija cdo 2, 5 dhe 12 dite, por me heqjen e neuroneve ato nuk kane reaguar si me pare.

Ky eksperiment ka shume pak mundesi te aplikohet ose eksperimentohet tek njerezit, pasi jo gjithmone kujtimet e keqija na demtojne. Nese nuk kujtojme djegjen qe na ka bere zjarri para disa muajsh apo vitesh, atehere fshirja e ketij kujtimi do na prishte pune me shume se sa do na rregullonte.

Start typing and press Enter to search