Lëngu i kockave është shumë i mirë për shumë trajtimin e shumë problemeve shëndetësore, për mirëqenien, por edhe për lëkurën dhe flokët.
- Kockat e kafshëve janë të pasura me kalcium, magnez, kalium, fosfor etj. – të njëjtat minerale që nevojiten për të ndërtuar dhe forcuar kockat tek njerëzit.
- Palca përmban vitaminë A, K2, minerale të tilla si zinku, hekuri, boroni, seleniumi, mangani dhe acide yndyrore omega-3 dhe omega-6.
- Të gjitha këto pjesë të kafshëve gjithashtu përmbajnë kolagjenin, i cili kthehet në xhelatinë pas gatimit, duke siguruar kështu disa aminoacide të rëndësishme.
- Studimet kanë treguar se konsumi i rregullt i supës me leng koncash rrit ndjenjën e ngopjes, zvogëlon sasinë e kalorive të konsumuara, e cila nga ana e çon në humbje peshe.
Cfare permban lengu i kockave?
Kolagjen
- Kolagjeni është një proteinë strukturore. Në fakt, ajo është më e zakonshme, ajo përfaqëson mes 25 deri 35% të përmbajtjes totale të proteinave të trupit. Kolagjenit është ndoshta ushqyesi më popullor për njerëzit me artrit, artroze ose probleme të tjera të përbashkëta ose çrregullime të tendinave.
- Kolagjeni gjithashtu ushqen sistemin skeletik, si dhe lëkurën dhe flokët. Kjo mund të ndihmojë në mbajtjen e lëkurës te re duke rritur elasticitetin e lëkurës dhe forcimin e flokëve dhe thonjve.
- Jo vetëm që ndihmon për të përmirësuar shëndetin e stomakut, por edhe për tretje më të mirë.
- Të gjitha qelizat dhe indet e trupit kanë nevojë për riparim dhe përtëritje nga ndarja e qelizave. Për këto arsye, nevoja për kolagjenin nga trupi është mjaft e lartë. Lengu i kockave përshpejton shërimin dhe zgjidhjen e plagëve të brendshme, pasi ajo është një burim i shkëlqyer i përbërësve të kolagjenit.
Glicin
- Një nga ushqyesit që vjen nga xhelatina është glycine, një amino acid i rëndësishëm që nuk gjendet në shumë burime të tjera të ushqimit. Glycine mund të ndihmojë në sekretimin e acidit të stomakut që ndihmon në reduktimin e incidencës së refluksit gastrik dhe dispepsi.
- Ajo gjithashtu luan një rol në ndihmën për të prishur procesin e tretjes, i cili është i rëndësishëm për të gjithë zorrët, pankreasit dhe fshikëzën e tëmthit.
- Me përmbajtjen e lartë të glicinës, supë e eshtrave është gjithashtu një pilulë e shkëlqyeshme e gjumit. Amino-acid shpërndan në tru dhe ul temperaturën e trupit dhe pengon aktivitetin e muskujve, duke lehtësuar kështu gjumin. Ky veprim selektiv në neurotransmetuesit mund të ndihmojë në rregullimin e ritmit të qarkullimit.
Glukozamin
- Një lëndë ushqyese që është përdorur shpesh për të zvogëluar dhembjen e kyceve, glucosamine është gjetur në kocka dhe kështu në supë kockave.
Glutamin
- Një tjetër aminoacid që vjen nga kocka. Glutamina ndihmon në riparimin dhe mirëmbajtjen e mureve të zorrëve, sidomos zorrëve të holla. Si i tillë, është një element i rëndësishëm për riparimin e pėrshkueshmërisë intestinal dhe parandalimin e degradimit të tij.