Sa kohë jeton coronavirusi në sipërfaqe?

Koronavirusi që shkakton COVID-19 përhapet kryesisht nga personi në person. Kur dikush që është i infektuar kollitet ose teshtit, ata pëhapin në ajër pikla që përmbajnë virusin. Një person i shëndetshëm mund të marrë frymë në aty pranë. Gjithashtu virusi mund të merret nëse prekni një sipërfaqe ose objekt që ka virusin mbi të dhe pastaj prekni gojën, hundën ose sytë.

Koronavirusi mund të jetojë për orë të tëra në sipërfaqe si ato te kuzhines dhe dorezat e dyerve. Sa kohë mbijeton varet nga materiali i sipërfaqes.

Këtu keni një udhëzues për sa kohë koronaviruset (familja e viruseve që përfshin edhe atë që shkakton COVID-19) mund të jetojnë në disa nga sipërfaqet që ndoshta prekni çdo ditë. Mbani në mend se studiuesit kanë ende shumë për të mësuar rreth koronavirusit të ri. Por ka më shumë gjasa që ta merrni nga të qenit pranë dikujt që e ka atë, sesa nga të prekurit e një sipërfaqe të kontaminuar.

Lloje të ndryshme të sipërfaqeve

Metal

Shembuj: doreza e deres, bizhuteri, argjendurina
5 dite

Dru

Shembuj: mobilje, stolisje
4 ditë

Plastikë

Shembuj: shishe/ enë plastike dhe shishe detergjentesh, vende në autobus, çanta shpine, butona ashensori
2 deri në 3 ditë

Çelik inox

Shembuj: frigoriferë, enë dhe tigan, lavaman
2 deri në 3 ditë

Karton

Shembuj: kuti transporti
24 ore

Bakër

Shembuj: monedha, çajnik, enë gatimi
4 ore

Alumin

Shembuj: kanaçe, leter alumini, shishe uji
2 deri në 8 orë

Qelq

Shembuj: gota për pirje, gota matëse, pasqyra, dritare
Deri në 5 ditë

Qeramikë

Shembuj: enë të ndryshme
5 dite

Letër

Shembuj: posta, gazeta
Koha ndryshon. Disa nga llojet e koronavirusit jetojnë vetëm disa minuta në letër, ndërsa të tjerët jetojnë deri në 5 ditë.

Ushqim

Shembuj: porosi, prodhim
Coronavirus nuk duket se përhapet përmes ushqimit.

Ujë

Coronavirus nuk është gjetur në ujë të pijshëm. Ujësjellësit zakonisht e filtrojne dhe dezinfekton ujin, veprim i cili duhet të vrasë çdo mikrob.

Pëlhura

Shembuj: rroba, çarçafe
Nuk ka shumë hulumtime në lidhje me sa kohë virusi jeton në pëlhurë, por ka të ngjarë të mos jetë aq sa në sipërfaqe të forta.

Këpucët

Një studim testoi këpucët e stafit mjekësor në një njësi të kujdesit intensiv spitalor ne kinë (ICU) dhe zbuloi se gjysma ishte pozitive për acidet nukleike nga virusi. Por nuk është e qartë nëse këto pjesë të virusit shkaktojnë infeksion. Reparti i përgjithshëm i spitalit, i cili kishte njerëz me raste më të buta, ishte më pak i ndotur se ICU.

Lëkura dhe flokët

Ende nuk ka ndonjë hulumtim se sa kohë mund të jetojë virusi në lëkurën ose flokët tuaj. Rinoviruset, të cilat shkaktojnë ftohje, mbijetojnë për orë të tëra. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të lani ose dezinfektoni duart tuaja, të cilat ka shumë të ngjarë të vijnë në kontakt me sipërfaqet e kontaminuara.

Çfarë mund të bëni

Për të zvogëluar mundësinë e kapjes ose përhapjes së koronavirusit, pastroni dhe dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet e zakonshme në shtëpinë dhe zyrën tuaj çdo ditë. Përdorni një dezinfektues shtëpiak. Nëse sipërfaqet janë të pista, pastroni në fillim me sapun dhe ujë dhe më pas dezinfektojini ato. Lexoni ketu: Si të bëni vetë dezinfektues me përbërësin që e kemi të gjithë në shtëpi

Koronavirusi dhe temperatura

Studiuesit po studiojnë nëse ekspozimi ndaj nxehtësisë, të ftohtit ose rrezet e diellit ndikojnë se sa kohë jeton virusi i ri në sipërfaqe.

Qëndrueshmëria e koronavirusit

Shkencëtarët gjithashtu nuk e dinë se sa virusi duhet për të shkaktuar një infeksion. Edhe nëse një sasi e vogël zgjat në sipërfaqe me ditë, kjo mund të mos jetë e mjaftueshme për t’ju bërë të sëmurë.

Start typing and press Enter to search