Gjalpi i bërë në shtëpi është pa asnjë dyshim alternativa më e mirë dhe më e shijshme se çdo lloj gjalpi tjetër. Mësoni dy mënyrat se si mund ta prodhoni gjalpin në shtëpi.
Mënyra e parë
- Mënyra e parë ka të bëjë me një punë të mirëfilltë krahu e cila rezulton në një masë gjalpi që s’ka të përshkruar.
- Përgatitja e gjalpit kërkon një punë të mirëfilltë përgatitore.
- Ajo ka të bëjë me mbledhjen e ajkës së qumështit sa herë që e zieni atë për ta bërë kos.
- Në harkun kohor të një muaji ju dalëngadalë mund të mblidhi rreth 500 gramë ajkë të cilën duhet ta ruani në zonën e ngrirjes.
- Një ditë përpara përpunimit të ajkës, nxirreni enën e qelqit ku e keni ruajtur atë dhe lëreni të shkrihet në mënyrë natyrale.
- Pasi të jetë shkrirë hidheni në një kavanoz qelqi dy litërsh, shtoni një litër ujë të ngrohtë.
- Tani fillon puna më e vështirë: kavanozi duhet tundur rregullisht për rreth një orë.
- Kavanozi duhet tundur në mënyrë të rregullt dhe ngadalë.
- Ajo që ndodh në këtë rast është shpërthimi, përplasja dhe bashkimi i molekulave të yndyrës
- Kështu krijohet një shtresë gjalpi që ndahet nga qumështi.
- Me kalimin e minutave do të vini re se zhurma e valëzimeve të ujit dhe ajkës do të ndryshojë.
- Gurgullima do të sinjalizojë formimin e topthave të vegjël të gjalpit që më vonë do të bashkohen në një grumbull të madh.
- Pasi gjalpi të jetë formuar, ruajeni në një enë qelëi të mbushur me ujë të pastër.
- Sipas preferencës mund t’i shtoni kripë ose jo.
Mënyra e dytë
- Mënyra e dytë ka të bëjë më shumë me përdorimin e pajisjeve të ndryshme siç është mikseri.
- Hidhni një ose dy filxhanë me ajkë qumështi në mikser dhe përpunojeni në një shpejtësi mesatare dhe të qëndrueshme.
- Me dy filxhanë ajkë do të nxirrni 100 gramë gjalpë.
- Masa do të trashet dhe do të çlirojë copat e gjalpit që gjithësesi vazhdojnë të mbeten të integruara në ajkë.
- Në rrotullimin e fundit gjalpi dhe qumështi do të ndahen plotësisht.
- I gjithë ky proces zgjat 5 minuta.
- Qumështin e mbetur ruajeni për përdorim të mëvonshëm.
- Gjalpin shpërlajeni me ujë të bollshëm dhe vendoseni në një enë të mbushur me ujë shumë të ftohtë.
- Masën e gjalpit përpunojeni me duar që të nxirrni prej tij të gjithë qumështin e mbetur.
- Këtë mund t’ju duhet ta bëni 6-7 herë deri sa ajo që mbetet të jetë tërësisht gjalpë.
- Sipas dëshirës mund të shtoni kripë, hudhër të grirë hollë ose majdanoz.
- Gjalpi i bërë në shtëpi nuk zgjat shumë sepse nuk ka substance shtesë.
- Nëse e ruani në temperaturë ambienti pa ujë do të prishet shpejt.
- Nëse e ruani në frigorifer do të zgjasë më gjatë.
- Gjalpi i freskët shkon shumë në mëngjes me një fetë bukë të thekur e një gotë çaj mali.
Burimi: AgroWeb.org