Një nga gatimet tradicionale të zonës së Tiranës dhe ndër më të veçantat e kuzhinës shqiptare. Tava e dheut është shumë e shijshme dhe është shumë e preferuar nga shqiptarët, por edhe mahnitëse për të turistët e huaj. Mesoni se si ta gatuani kete pjate plot shije
Përbërësit:
- 00 gr mish viçi
- 200 gr gjizë
- 1 qepë
- spec i kuq (djegës)
- spec jeshil
- salcë domatesh
- 1 luge miell
- majdanoz
- kripë
- piper
- pak gjalpë
- 1 thelpi hudhër
- vaj ulliri
Përgatitja:
- Si fillim, presim mishin e vicit dhe qepen ne kubik dhe i kaverdisim ne tigan me vaj ulliri per 15 minuta.
- Ndezim furren ne 250 grade. Marrim tavat (ose tavën e madhe) i lyejmë me pak gjalpë dhe i vendosim në furre, në mënyrë që të nxehen sa më shumë.
- Ne nje tigan tjeter shtojme gjalpin dhe skuqim miellin ne te. Shtojme gjizen ose djathin Feta, piperin e zi, kripen dhe specin e kuq djeges (sipas deshires).
- Nese deshironi shtoni nje domate te grire ne mixer ose salce domatesh.
- I bashkojme te gjitha ne nje tigan, i hedhim pak ujë dhe i lemë të ziejnë për 2-3 minuta.
- I nxjerrim tavat e nxehta nga furra dhe ndajme pergatitjen me mish. I fusim te furren e parangrohur per 15 minuta.
- Pasi i nxjerrim nga furra, tava e dheut është gati për t’u shërbyer. Por kujdes mos digjeni.
- Mund t’i shtoni pak majdanoz te fresket siper.
Keshille: Nese mishi eshte i forte, mund ta ziejme fillimisht ne tenxhere me presion dhe me pas te vazhdojme me proceduren si me siper.