Sallate me rukola, shalqi, djathe te bardhe, bajame dhe qepe te kuqe – nje pajate e fresket per ta shijuar gjate gjithe veres
Perberesit:
- Shalqi, i prere ne kuba
- djathe deleje i therrmuar
- bajame te pjekura (ose cfaredolloj arre qe ju pelqen)
- qepe e kuqe e prere ne feta te holla (por mund ta evitoni nese s’ju pelqen qepa)
- rukola me gjethe te vogla
- salce me uthull te kuqe*
Pergatitja:
- Fillimisht pergatisni salcen me uthull te kuqe. Perzieni ne nje tas 1/2 filxhan me uthull vere te kuqe, 1/2 filxhan me vaj ulliri, 3 luge gjelle leng limoni, 1 luge caji mjalte, kripe, piper.
- Ne nje tas sallate shtoni rukolan, bajamet, qepen dhe djathin e grire.
- Shtoni siper sallates salcen e pergatitur dhe perzijeni mire. Ruani pak per ta shtuar siper shalqinit.
- Pritni shalqinin ne kuba dhe shtojani siper sallates. Sperkateni me salcen e mbetur.
Doni disa arsye per te konsumuar me shume rukola?
- Përmirëson shëndetin e kockave. E pasur me vitaminë K, rukola lehtëson absorbimin dhe zvogëlon sekretimin urinar të kalciumit
- Ndikon në shëndetin e dhëmbëve, syve dhe lëkurës. E pasur me vitaminë A, karotenoide
- Rrit imunitetin, detoksifikon organizmin & ndihmon në rënien në peshë. E pasur me vitaminë C & bakër.
- Ul nivelin e sheqerit në gjak. E pasur me antioksidantin acidi alfa-lipoik i cili ul nivelin e glukozës në gjak
- E dobishme për t’u konsumuar gjatë shtatzënisë. E pasur me folat & acid folik, ndihmon në zhvillimin e trurit të fetusit.