5 menyra për t’u sheruar me sportin

Trajtimi i mire mund të jetë i frytshëm si një ilaç. Per një nderhyrje te admiruar e te menjehershme mbi trupin (dhe mbi emocionet).

1. Qarkullimi i keq

Ose me mire, kembe te fryra e te louhura mbi te gjitha ne mbremje. Pak fitness permireson menjehere qarkullimin e gjukut. Ngadalesimi i qarkullimit te gjakut, bashke me moszgjerimin e eneve te gjakut provokon shqetesime. Kujdesi i vetem qe duhet te beni, eshte te mos sterviteni me intensitet te madh. Aktivitetet e ngarkuara sportive si hedhjet ose ushtrimet qe parashikojne tensione te medha muskulare, mund te pengojne rikthimin e gjakut.

  • Zgjidhni vrapin dhe mbi te gjitha gjimnastiken ujore: futja e kembeve ne uje te freskët çon ne një ngushtim enesh te menjehershem dhe muskulore te arterieve te venave qe tkurren nga trajnimi i vertete dhe ushtron nje “gjimnastike te brendshme” efikase ne muret muskulore te arterieve te venave qe tkurren nga trajnimi i vertete.
  • Cfare mund te bejmë ne shtëpi? Nje seri ushtrimesh per kem bet per 15 minuta jane dore me nje.

2. Dhimbie menstruale

Gjate ciklit, shume femra nuk kane deshire te bejne fitness, edhe pse sporti eshte i rekomandueshem.

  • Sporti favorizon ne uljen e dhimbjeve. Duhen bere levizje per çlodhje sidomos neqoftese keto akumulohen ne zonën e mesit, te kurrizit. Jane shume te mira aerobia, vrapi ose biçikleta.
  • Motivi: ushtrimi muskulor rrit qarkullimin e gjakut.

3. Dhimbje koke dhe qafe

Simptomat me te shpeshta jane dhimbje koke dhe ngrije qafe. Shkaqet? Pozicione te gabuara. Por faj te madh ka dhe reduktimi i levizjeve muskulare e gjithashtu zhvillimi i keq i trungut, barkut dhe kurrizit. Per te evituar keto rekomandohet gjimnastike me trup te lire. Gjithashtu dhe mos lini pas dore streçing (terheqjen): te fitosh elasticitet ndihmon per te bere nje jetë sa me aktive.

  • Nje keshille me shume: terheqni kurrizin me duart te mbështetura. Vetëm keshtu arrihet një qetesi e plote.

4. Tension i ulët

Jo te gjithe e dinë, por aktiviteti levizes, riekuilibron tensionin. Ne qoftese eshte i ulët, nuk duhet te evitojmë sportin per frike te ndonje çrregullimi, por ta perballojme me kujdesjet e duhura. Aktiviteti fizik rrit ne përgjithesi presionin diferencues (domethëne intervalin midis vleres se tensionit te ulet dhe atij te larte) dhe eshte ky efekti qe na intereson.

  • Si te sillemi ne palestër? Ndiqni nje program me rregullsi dhe praktikoni nje aktivitet aerobik jo intensiv dhe jo te zgjatur; mjaftojne 30-40 minuta. Me pas evitoni sforcimet.

5. Stres dhe ankth

Nuk ka gjë me te mire se sa vajtja ne palestër per t’u çliruar nga helmimet e prodhuara gjate dites: duke shtuar levizjet fiziku i eleminon ato.

  • Jo vetem kaq. Gjithmone falë aktiviteteve fizike truri prodhon serotonine, një hormon qe ka efekt “qetesues”.
  • Te gjithe ne palester, por me disa rregulla: aktiviteti duhet te jetë shtendoses, pra mos i vini vetes objektiva te veshtira per t’u arritur. Me mirë bëni ate qe ju pelqen me shume.

Asnjehere kur eshte vone

Shume mendojne qe momenti i duhur per fitness eshte ne mbremje: duket i pershtatshëm per t’u “cliruar” nga tensioni i dites. Por, trajtimet mund te shkaktojne efekte eksituese dhe te prishin gjumin. Pas ores 20:00 eshte mire te mos stervitesh.

Start typing and press Enter to search