Të gjithë i njohin vlerat e rigonit në gatim, por edhe në mjekësinë popullore. Kjo erëz aq e njohur në çdo kuzhinë shqiptare, ndihmon në lehtësimin dhe parandalimin e shumë sëmundjeve (lexojini ketu).
Per cfare ben mire caji i rigonit
- Caji i përgatitur me degë te njoma rigoni qeteson dhimbjet e kokës me prejardhje nervore.
- Kur aparati tretës nuk e kryen mirë funksionin e tij, apo kur keni vështirësi në tretjen e ushqimit, konsumoni caj rigoni.
- Nese keni ngrene nje vakt te rende, këshillohet të pihet menjëherë një gotë çaj rigoni për të lehtësuar organizmin nga ushqimi i tepërt.
- Caji i rigonit ndihmon pastrimin e zorreve nga parazitet.
- Perdoreni per te pastruar mushkerite tuaja. Ne rastet e semundjeve te gripit dhe rrugeve te frymemarrjes, sugjerohet te konsumohet caji i rigonit.
- Caji i rigonit ndihmon ne rastet kur vuani nga diearrea, por mund te lehtesoje edhe kapsllekun.
- Pervec ketyre, cajin e rigonit mund ta perdorni edhe per te qetesuar dhimbjet menstruale.
Përgatitja e çajit
- Ne një litër ujë te ftohtë shtohen 40 gramë rigon i fresket. Zihen për 10 minuta, më pas kullohet lëngu dhe pihet i pa ëmbëlsuar.
- Mund te pergatisni edhe caj me rigon te thate. Zieni nje filxhan uje, hiqeni nga zjarri dhe shtoni 2 luge rigon te thate. Mbulojeni dhe lereni 10 minuta. Kullojeni dhe pijeni.