A duhet ta ushqeni beben me qumesht gjiri nese keni Coronavirus?

Nderkohe qe coronavirus vazhdon te perhapet neper te gjithe globin, specialistet po mundohen te gjejne pergjigjet e duhura per te gjitha pyetjet e publikut.

Nese keni nje bebe qe e ushqeni me gji dhe keni dale pozitiv me coronavirus, ndodhta ndiheni te turbulluar dhe te shqetesuar se si duhet te veproni ne kete situate. Duhet t’i jeni qumesht formule, apo te pomponi gjirin tuaj dhe t’ja jepni me biberon? A duhet te ndahet nena nga bebja?

Sipas American Academy of Pediatrics, keshillohet qe nena te ndahet nga bebja, ta shtrydhe qumeshtin e saj dhe t’ja japin bebes me biberon. Kjo eshte me mire se sa te ushqesh beben me gji, te pakten derisa nena te mos jete me e infektuar. Kjo do e mbronte beben te prekej nga coronavirus.

Nderkohe, Academy of Breastfeeding Medicine dhe Centers for Disease Control and Prevention, nuk e promovojne ndaljen e menjehershme te gjidhenies, as vecimin e nenes ne nje dhome me vete nga bebja.

Me sa duket, ekspertet e shendetit publik nuk e kane gjetur akoma nje konsensus.

Më poshtë do lexoni disa udhëzime mbi ushqyerjen me gji në epokën e koronavirusit, por mbani në mend se udhëzimet mund të ndryshojnë me shpejtësi ndërsa vazhdojmë të mësojmë më shumë rreth Covid-19.

Në fund të fundit, është zgjedhja juaj. Ekspertët e shëndetit këshillojnë gratë të flasin mirë me obsteter-gjinekologun dhe pediatrin e fëmijës së tyre për të kuptuar më mirë opsionet e ndryshme dhe të mësojnë atë që dimë deri tani për koronavirusin.

OBSH-ja thotë qartë që nënat e infektuara mund të qëndrojnë në të njëjtën dhomë dhe të ushqejnë me gji duke zbatuar masat paraprake të higjenës, vënien e maskës ndërsa fëmija juaj po ushqehet dhe larjen e duarve para dhe pas prekjes së fëmijës.

Nëse një nënë është shumë e sëmurë për t’u kujdesur për të porsalindurin, ajo duhet të siguroje qumështin e gjirit në një mënyrë tjetër, shton W.H.O. shton.

Nderkohe A.A.P. (American Academy of Pediatric), mban një qëndrim tjetër. Këshillon nënat e infektuara që të përkohësisht të ndahen nga të porsalindurit e tyre dhe të pompojnë ose të japin manualisht qumështin e tyre të gjirit.

Dr. Melissa Bartick, M.D., asistent profesore e mjekesise ne Harvard Medical School dhe nje eksperte e gjidhenies, tha se vendimi i takon nenes, pas nje diskutimi rreth rreziqeve dhe benefiteve te gjidhenies ne kete pandemi.

“Nuk ka prova të mjaftueshme për të mbështetur rekomandimet e tyre për të ndarë foshnjat nga nënat e infektuara gjatë lindjes,” tha ajo, duke iu referuar qendrimit te A.A.P.. “Ushqyerja me gji është një strategji kryesore e shëndetit publik për shëndetin e foshnjeve gjatë kësaj pandemie.”

Start typing and press Enter to search