Çfare jane rrudhat dhe si t’i heqim ato

Çfarë janë rrudhat dhe si mund ta parandalojme krijimin e tyre? Ja këshillat e dermatologes

DR. Brunilda Bardhi M.D Dermatologe

DR. Brunilda Bardhi M.D Dermatologe

Sic e dime, lekura jone perbehet nga tre shtresa. Shtresa e siperme, epiderma, qe eshte dhe shtresa e jashtme e lekures, ka funksione te ndryshme si barriere me ambjentin e jashtem. Atje ndodhen qelizat, te cilat shumezohen rreth nje muaj qe dalin nga baza drejt siperfaqes dhe bien ne formen e qelizave te vdekura cdo dite.

Ndersa derma, qe eshte shtresa e dyte, ka elementet struktural te lekures, e cila permban fijet e kolagenit dhe elastines, keto i japin lekures fortesine dhe elasticitetin lekures. Midis ketyre dy shtresave shkembehen nutrientet (lendet ushqyese) nga vazat e gjakut. Me kalimin e moshes qelizat e epidermes behen me te holla dhe lekura duket me e holle dhe si e tille ulen dhe funksionet e saj barrier, duke lejuar lageshtine qe te dale nga lekura ne vend qe ta mbaje ate brenda ne lekure. Kjo shkakton tharjen e lekures.

Me kalimin e moshes keto qeliza pakesohen me 10% cdo dekade te jetes dhe ndarja qelizore eshte me e ngadalte dhe me kalimin e viteve lekura e pakeson aftesine per t’u riparuar si me pare. Gjithashtu fijet e kolagenit dhe elastines fillojne e pakesohen, gjendrat e yndyres prodhojne me pak yndyre si dhe gjendrat e djerses.

Te gjitha keto ndryshime çojne ne tharje te lekures dhe formimin e rrudhave. Qelizat dhjamore te shtreses se trete te lekures zvogelohen dhe nuk mund te mbushin me boshlleqet qe krijohen ne lekure.

bukuri25

Cilat jane shkaqet kryesore per mplakjen e parakohshme?

 1. Rrezatimi Ultraviolet, UVA dhe UVB. Rrezet e diellit demtojne fibrat e kolagenit si dhe te elastines ne derme duke i disorganizuar keto fibra. Kur lekura perserit kete rindertim imperfect, ky process qe ndodh perhere do krijoje rrudhat.
 2. Radikalet e lira. Keto ne organizem krijojne nje reaksion zinxhir dhe nje proces qe demtojne funksionin qelizor dhe alterojne me materialin gjenetik duke shkatuar rrudha si dhe duke demtuar kolagenin.
 3. Pirja e cigares.
 4. Ekspozimi ndaj ndotjes.
 5. Efekti i hormoneve kryesisht ne menopauze apo nga ulja e estrogeneve.
 6. Ekspresioni, shprehite e perditeshme ndikojne ne uljen e elasticitetit dhe theksimin e rrudhave.
 7. Graviteti. Nen efektin e forces se gravitetit lekura juaj shfaqet me e varur, kjo ben qe te keni kapaket e syve te rene si dhe gushe te varur.
 8. Stresi.

——————————————————————————————————————————

Si t’i parandalojme rrudhat?

 • Vendosni krem me filter mbrojtes ndaj diellit SPF 15 e lart.
 • Rralloni ose lereni cigaren pasi pakeson mikroqarkullimin dhe shkembimin e ushqyesve te nevojshem per lekuren.
 • Lajeni dhe pastrojeni lekuren tuaj cdo dite, eksfoliojeni te pakten nje here ne jave dhe bejini maska ushqyese te pakten 1-2 here ne muaj. recursing-snyder.88-198-36-142.plesk.page

——————————————————————————————————————————

Start typing and press Enter to search