Genjeshtrat me te medha rreth ushqimeve, qe po përhapen nga interneti

Keto jane disa nga genjeshtrat me te medha, apo mitet rreth ushqimeve, qe po përhapen nga interneti ne menyre intensive.

“Ushqimet pa gluten janë më të shëndetshme”, “nëse keni nevojë për hekur, hani shumë spinaq”, “anansi ju bën të humbni peshë”, “sheqeri kaf ka më pak dëme”. Keto janë të gjitha besime të rreme, disa madje të lashta, por që interneti ndihmon përhapjen dhe amplifikimin.

Për të patur kujdes nga informacione të rreme në lidhje me ushqimin është Instituti Superior i Shëndetit, i cili i ka kushtuar një seksion të tërë lajmeve të rreme për të ushqyerit në portalin ISSalute.it.

Rezultate imazhesh për white sugar brown sugar

Mbretëresha e lajmeve të rreme rreth të ushqyerit është se sheqeri kaf është më pak i dëmshëm se sa sheqeri i bardhë.

“Procesi industrial të cilit i nënshtrohet sheqeri për t’u bërë i bardhë nuk dëmton produktin, duke nxjerrë vetëm saharozë nga papastërtitë e pranishme”, shkruajnë ekspertët e ISS.

Rezultate imazhesh për pasta

makaronat ju shëndoshin dhe ananasi ju humbet në peshë është një e vërtetë e rreme që përcillet në breza, ndërsa në të vërtetë nuk ka ushqim të mirë apo të keq. Të gjitha duhet të përfshihen, në përmasa të drejta dhe te balancuara, brenda një diete të shëndetshme dhe të larmishme.

E persa i përket spinaqit, në imagjinatën kolektive është burimi më i mirë i hekurit, por ai përmban më pak hekur se mishi.

Por, lajmet e rreme gjithashtu shqetësojnë shëndetin në përgjithësi. Është e gabuar, për shembull, që nuk duhet të shqetësoni për shëndetin e fëmijëve, sepse ai kalon me rritjen. “Një fëmijë obez – shkruan ISS – ka një rrezik shumë të lartë për t’u bërë një i rritur obez”. Ashtu si është e rreme të besohet se kolesteroli është vetëm një çështje gjenetike dhe jo-ushqimore. Ose, përsëri, që ushqimet yndyrore dhe qumështi janë “një ilaç për gastritin. Përkundrazi, përmbajtja e lartë e yndyrës së këtyre ushqimeve zvogëlon zbrazjen e stomakut, duke e bërë tretjen më gjatë.

Një mit tjetër, si ajo sipas së cilës ushqimet e prodhuara nga fermeri janë më të sigurta dhe më reale se të tjerët.

“Kontrollet e kryera në të gjithë zinxhirin e ushqimit sigurojnë që produktet e tregtuara në dyqanet e autorizuara për shitje, janë të sigurta për shëndetin”, shkruan ISS.

E gabuar është edhe ideja që ushqimet pa gluten janë më të shëndetshme. Në fakt ato kanë më shumë kalori sesa ushqimi që përmbajnë gluten, kanë një indeks më të lartë glicemie, një efekt më pak ngopjeje dhe përmbajtje më të ulët të fibrave, kripërave minerale dhe vitaminave.

femra-moderne.com

Start typing and press Enter to search