Gjuha e takëmeve

A e dini se edhe takëmet flasin? Po, është e vërtetë, takëmet kane gjuhën e tyre.

Menyra se si i vendosim ato ne pjate ndihmon në dhënien e shenjave vizuale për kamerierin që ju shërben. Kjo gjuhë nuk është e vështirë të kuptohet dhe mund të mbahet mend lehtësisht nga të gjithë.

Te njohesh gjuhen e “thikes dhe pirunit” është një pjesë e rëndësishme e etiketës së tryezës. Shikoni me poshte dhe mundohuni te mbani mend:

Fillimi

Kjo eshte pamja e pare qe tregon fillimin e te ngrenit.

Po bej pushim, por s’kam mbaruar

Nese jeni ne mes te nje bisede dhe nuk e keni mbaruar akoma ushqimin tuaj, mund te perdorni kete shenje qe ngjan me shkronjen “V” kokeposhte.

Gati per pjaten e radhes

Nese doni te kaloni ne pjaten e radhes, mund te perdorni kete shenje. Formoni nje kryq me thiken dhe pirunin, ku piruni te jete vertikalisht, ndersa thika holizontalisht.

Nuk me pelqeu!

Nese ushqimi nuk ishte i kenaqshem per ju, etiketa e duhur per ta bere te ditur tek kamarieri kete gje eshte duke vendosur tehun e thikes brenda dhembeve te pirunit dhe duke formuar shkronjen “V” mbrapsht.

Ishte e shkelqyer

Nese ushqimi ju pelqeu dhe keni mbaruar se ngreni, atehere mund te perdorni kete gjuhe takemesh. Vendosni thiken dhe pirunin horizontalisht me tehun e thikes drejtuar per lart.

Kam mbaruar

Kamarieri nuk ka pse t’ju pyese nese keni mbaruar apo jo, nese ju i vendosni takemet ne kete pozicion.

femra-moderne.com

Start typing and press Enter to search