Nje recete me origjine japoneze, e njohur si Kabocha korokke (kroketa kungulli). Por tashme kroketat me kungull mund te pergatiten nga cdo amvise.
- Koha e pergatitjes: 50 min
- Koha e gatimit: 40 min
Perberesit per 15 kroketa:
- gjysme kungulli (rreth 700 gr)
- ½ qepe e grire
- ½ luge gjalpe
- kripe
- piper
- ¼ filxha miell
- 1 veze e madhe
- ½ filxhan therrime buke
- 3 filxhane vaj vegjetal per skuqje
- Sipas deshires: 3 feta bacon (proshute)
Pergatitja:
-
Vendosni mbi tavoline te gjithe perberesit.
- Pastroni kungullin nga farat dhe priteni ne copa.
-
Gatuajeni kungullin ne avull per 20 minuta ose piqeni ne furre te mbuluar me leter alumini derisa te zbutet. Kujdes mos e zbutni shume.
-
Nderkohe qe piqet kungulli, grini qepen sa me imet.
-
Nese doni t’i shtoni proshute, priteni edhe te ne kubike te vegjel.
-
Zbutni gjalpin ne nje tigan te madhe ne temperature mesatare. Shtoni qepen dhe gatuajini per 2-3 minuta, me pas shtoni proshuten. Gatuajini derisa derisa qepa te behet e bute dhe transparente. Hiqeni nga zjarri dhe ruajeni derisa te behet kungulli.
-
Hiqni kungullin nga furra dhe lereni te ftohet pak. RMe ane te nje thike ose luge hiqni tulin nga lekura dhe vendoseni ne nje tas. Shtypeni me nje pirun.
-
Shtoni qepen dhe proshuten, kujdes mos shtoni yndyren e tiganit sepse e ben perzierjen shume te bute. Shtoni piper dhe kripe.
-
Perzieni mire te gjithe perberesit. Me ndihmen e nje luge formoni topa te vegjel dhe vendosini ne nje tave. Mbulojeni me qepe plastike dhe futeni ne frigorifer per 15 minuta, ne menyre qe qoftet te ngurtesohen pak.
-
Rrihni vezen me 1 luge uje. Perzieni qoftet me miell.
-
Pasi t’i keni bere qoftet me miell, kalojini ne vezen e rrahur e me pas ne therrimet e bukes.
-
Mbulojini me qese dhe futini ne frigorifer rreth 30 minuta. Gjate kesaj kohe mielli do perthithe lengjet dhe qoftet do jene me kompakte kur te skuqen.
-
Kur te jene duke u bere gati 30 minuta, filloni te ngrohni vajin ne 170 ºC. Fusni nje shkop brenda ne faj dhe kur te shikoni flluska te vogla te formohen rreth e qark shkopave, do te thote qe vaji eshte gati per te skuqur. Pjesa e brendshme e qofteve eshte e gatuar, prandaj ju duhet vetem sa t’i skuqni pak nga jashta.
-
Pasi te marrin nje ngjyre te arte nga jashte, hiqini qoftet nga vaji dhe vendosini ne nje pjate me leter kuzhine. Sperkatini me pak kripe.
Keshille: Pasi qoftet te jene ftohur plotesisht, mund t’i fusni ne qese plastike dhe t’i ruani ne ngrirje per rreth 1 muaj.
Receta: www.justonecookbook.com