Rizoto me shparguj

Ndonjehere nje rizoto e gatuar mire, eshte nje pjate qe te nxjerr faqebardhe para miqve. Kjo pjate eshte shume e thjeshte per t’u gatuar, por vlerat e saj shtohen nga kjo perime e vogel dhe e shendetshme: shpargulli (ose asparagu).

  • Veshiresia: e lehte
  • Pergatitja: 15 minuta
  • Gatimi: 20 minuta

Perberesit per 4 persona:

  • 350 gr oriz per rizoto
  • 500 gr shparguj te fresket
  • 70 gr gjalpe
  • 2 luge vaj ulliri
  • ½ qepe
  • leng perimesh
  • djathe parmigiano reggiano i grire

Menyra e pergatitjes (hap pas hapi):

  • Si fillim ziejme per 10 minuta shpargujt ne uje me kripe. Nderkohe grijme qepen.
  • Pasi te jene ziere shpargujt, i ndajme vec majat, ndersa kembet ja presim ne rondele te vogla.
  • Shkrini 15 gr gjalpe ne nje tigan dhe kaverdisni ne te majat e shpargujve per 5 minuta qe te marrin shije.
  • Ne nje tenxhere shkrijme 30 gr gjalpe dhe 2 luge vaj ulliri dhe zbutim qepen. Me pas shtojme edhe orizin dhe e skuqim lehte.
  • Shtojme rondelet e shpargujve dhe me pas e njomim me dy garuzhde leng perimesh te nxehte.
  • Vazhdoni gatuani orizin aq sa e ka te nevojshme (zakonisht 15 minuta) duke i shtuar leng perimesh sa here qe orizi e perthith lengun.
  • Rregullojeni me kripe dhe me pas shtoni majat e shpargujve duke e perzier me kujdes.
  • Shtoni gjalpin e mbetur dhe djathin e grire. Perziejini me kujdes. Fikni zjarrin.
  • Mbulojeni me kapak dhe lereni te pushoje per 5 minuta para se ta sherbeni.
Fotot: lacucinadellesisters