Nje embelsire freskuese per ditet verore. Ndryshe do ta quanim supe te embel me pjeshke.
- Përgatitja: 20 minuta
- Gatimi: 10 minuta
- Pushimi: 2 orë
Përbërësit për 6 persona:
- 6 pjeshkë të verdha të mëdha;
- 6 kërcej menteje;
- 1 copë xhenxhefil i freskët;
- 10 kokrra piper i zi;
- 60 g sheqer pluhur;
- 2 rrënjë karafili.
Menyra e pergatitjes:
- Qëroni dhe grini xhenxhefilin. Shtoni kokrrat e piperit, rrënjët e karafilit dhe sheqerin pluhur. Hishni 30 cl ujë. Valojini dhe ziejini edhe për 5 minuta. Jashtë zjarrit, shtoni 3 degeza menteje. Mbulojini dhe lërini në infuzion për 3 minuta, pastaj hiqni menten.
- Kaloni në ujë të valuar pjeshkët, për t’i qëruar më lehtë. Ndajini përgjysmë. Hiquni bërthamën dhe pritini në thela të mëdha. Shtojini në tenxhere.
- Rivendoseni tenxheren në zjarr të ulët dhe lërini të ziejnë për 2 minuta. Hiqini me qepshe kullesë. Ndajini nëpër tasa.
- Zieni akoma dhe shterojeni lëngun, derisa të bëhet si shurup. Hidheni mbi pjeshkë. Lërini të ftohen, pastaj ruajini në frigorifer minimumi 2 orë.
- Në momentin e fundit, hidhuni sipër gjethet e mbetura të mentes, të grira hollë.
- Shijojeni të freskët.
Këshillë: parfumi i mentes është shumë i fortë: mos e lini shumë në infuzion. Duhet të dini gjithashtu që gjethet e freskëta duhen grirë në momentin e fundit, sepse e hidhërojnë ëmbëlsirën.