17 arsye per te konsumuar me shume qepe te njoma

Një njeri i shëndetshëm duhet të konsumojë të paktën 100-150 gramë qepe të njoma cdo ditë. Qepët e njoma jane perime qe i japin me shumë shije ushqimeve, por edhe janë të mbushura me vitamina dhe minerale që i bëjnë mirë shëndetit.

17 arsye per te konsumuar me shume qepe te njoma:

  1. Qepa e njomë duhet përdorur për të luftuar të ftohtin
  2. Ajo stimulon frymëmarrjen dhe pastron traktin respirator
  3. Përmban vajra esencialë që stimulojnë gjëndrat e djersës dhe si rrjedhojë shkaktojnë djersitje
  4. Normalizon tensionin e gjakut
  5. Rrit oreksin
  6. Ul kolesterolin e keq dhe shkaktojnë një reagim enzimash që ulin prodhimin e kolesterolit veçanërisht në qelizat e mëlçisë.
  7. Ul rrezikun e disa sëmundjeve të kancerit
  8. Lufton infeksionet dhe bakteret
  9. Përmbajnë shumë pak kalori (100 gramë qepë të njoma përmbajnë 31 kalori)
  10. Qepët e njoma janë të pasura me antioksidantë, elementë që luftojnë sëmundjet dhe largojnë toksinat nga trupi.
  11. Kanë nivel të lartë fibrash (në 100 gramë qepë gjenden 2.6 gramë fibër që është e barazvlefshme me 7% të dozës ditore të fibrave të nevojshme.)
  12. Alicina tek qepët e njoma arrin të zhbllokojë qelizat e gjakut. Kjo substancë kimike arrin të ulë presionin  e gjakut duke zhbllokuar enët e gjakut të cilat mund të shkaktojnë shumë probleme.
  13. Qepa e njomë është e rëndësishme në luftën kundër sëmundjeve koronare, ataku në zemër etj.
  14. Përbërësit e qepës së njomë parandalojnë tumoret.
  15. Qepët e njoma janë të pasura me vitaminë A. Në 100 gramë qepë të njoma do të merrni 33% të dozës ditore të rekomanduar të vitaminës A.
  16. Qepët e njoma kanë edhe flavonoidë që shërbejnë si antioksidantë që mbrojnë trupin ndaj problemeve të gojës dhe të mushkërive.
  17. Qepët e njoma kanë edhe vitaminë C dhe K. Besohet që qepët e njoma janë perimet më të pasura me vitaminë K. Në 100 gram qepë të njoma mund të merrni 172% të dozës ditore të rekomanduar të vitaminës K. Kjo vitaminë është e rendësishme për të garantuar shëndetin e kockave dhe mbrojtur organizmin nga sëmundja e Alzheimer.

Si t’i ruajme

Qepët e njoma mund t’i ruani në frigorifer për më shumë se një javë, nëse i ruani të palara dhe të mbështjella në një copë gazetë. Kujdesuni që qepa e blerë të jetë me kokë të bardhë dhe gjethe të gjelbra të ndezura e të drejta.

Qepe te njoma ne kuzhine

Ju mund t’i shtoniq qepet e njoma ne gatime te ndryshme dhe te perfituar receta te reja ne cdo kohe. Klikoni ketu per te mesuar disa receta me qepe te njoma.

Mos i hidhni rrenjet, ato mund te bejne qepe te reja

  • Prisni me thike koken, duke lënë rrënjët e bashkangjitura.
  • Vendosini rrënjët në një kavanoz të vogël. Shtoni ujë të mjaftueshëm për të mbuluar rrënjët.
  • Vendoseni pranë një dritareje dhe mbajini rrënjët ne lagështi.
  • Pas disa ditësh, bishtat e gjelbër do fillojne të dalin. Pas kësaj, ata do të rriten shumë shpejt.
  • Mbani rrënjët zhytur ne uje dhe ndryshoni ujin të paktën një herë në javë.

 femra-moderne.com