Gulash me mish derri dhe perime
Goulash-i është padyshim një nga pjatat më të njohura dhe përfaqësuese të gastronomisë hungareze, e cila vjen në imitime te shumta e të ndryshme në shtetet e Evropës dhe jashtë saj.
Gjithë kjo famë e madhe vjen për shkak se gulashi është një pjatë pak e mundimshme për t’u përgatitur, por gjithashtu shumë e shijshme dhe e veçantë falë kombinimit të mishit me qepë, domate dhe sidomos spec djeges. Kjo nuk eshte receta tradicionale, por nje imitim i gulashit.
Përgatitja: 20 minuta
Gatimi: 3 orë
355 kalori për racion
Përbërësit për 4 persona
500 g kofshë derri (ose vici), 2 qepë, një karotë, një kungulleshkë, 3 patate, një lulelakër e vogël, 300 g domate të qëruara, lëng mishi, gjalpë, kripë, piper
Përgatitja
- Kulloni domatet e konservuara dhe shtypini me një pirun.
- Pastroni karotat, kungullin, lulelakrën dhe patatet dhe pritini në copa të vogla.
- Qëroni qepët dhe grijini.
- Priteni kofshën në copa të mëdha.
Gatimi
- Skuqini qepët në një tenxhere me 40 g gjalpë.
- Shtoni kofshën dhe lëreni të skuqet mirë nga të gjitha anët, duke e përzier me një lugë druri.
- Rregullojeni për kripë, hidhini piper dhe hiqeni nga tenxherja.
- Po në të njëjtën tenxhere, ku keni skuqur mishin, bëni disa shtresa të alternuara me mish dhe perime. Të gjitha shtresat mbyllini me zarzavate duke i dhënë shije me kripë e piper.
- Shtoni me 400 ml lëng të nxehtë mishi. Vini kapakun dhe gatuajeni me flakë shumë të ulët për 2 orë e gjysmë, duke e përzier herë pas here.
- Gulashin (gjellen) servireni të nxehtë.