Shpargujt kanë vlera të lartë ushqyese, janë të pasur me vitamina A, K, B, C dhe E, acid folik, hekur, bakër, fibra, mangan, kalium, zink, magnez dhe selen. Përvec këtyre, shpargujt posedojnë pak kalori gjë që e bën një ushqim të mirë për humbje peshe. Ndikon mirë edhe në shërimin e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut dhe parandalon sulmin në tru. Ja nje recetë të cilën mund ta gatuani menjëherë!
Përgatitja: 20 minuta
Gatimi: 20 minuta
Përbërësit për 4 persona: 1,2 kg shparguj; 150 g djathë feta; 2 vezë; 2 lugë gjelle vaj ulliri; 2 degë borziloku; kripë; piper i bluar.
- Zieni vezët për 8 minuta në ujë të valuar. Ftohini, hiquni lëvozhgën dhe copëtojini trashë. Ruajini në një pjatë, së bashku me djathin feta të prerë në copa të vogla.
- Qëroni shpargujt, duke filluar 2 cm nga maja dhe duke vazhduar deri në fund të kërcellit. Shkurtoni kërcejt e tyre.
- Nxehni vajin e ullirit në një tigan. Hidhni shpargujt. Kaurdisini për 10-12 minuta në zjarr të ulët, duke e tundur herë pas here tiganin, derisa të fillojnë të skuqen.
- Spërkatini me kripë e piper të bluar. Vendosini mbi një pjatë servirjeje. Mbulojini me përzierjen e vezëve dhe djathit. Shërbejini të ngrohta ose të vakëta, spërkatur me gjethe borziloku.
Më dietikja
Në këtë recetë, do të gjeni provitaminë A (ose karoten) dhe kalcium. Është një recetë e pasur me proteina dhe shumë më e lehtë nga ç’mund të duket,sepse shpargujt shijohen pa salcë.