Dieta gjate shtatzenise: rendesia e te ushqyerit ne menyren e duhur
Nuk duhet të hani për dy veta, por dy herë më mirë.
- Shtimi i peshës ideale është 10-12 kile.
- Hani gjithmonë mëngjes (qumësht ose jogurt, biskota me marmalatë ose mjaltë dhe një frut).
- Mirë është që t’i hani të tria vaktet kryesore dhe 2 zëmra, paradite dhe pasdite, dhe mos shmangni yndyrnat: ato të vajit të ullirit dhe të peshkut të detit “ndërtojnë” sistemin nervor të fetusit.
- Kundër rrezikut të helmimit mos hani sallamra dhe mish të gjallë.
- Dhe nëse perimet janë të freskëta lajini shumë mirë.
Ushqyerja e duhur gjate shtatzanise
Tremujorin e parë
Edhe për shkak të të vjellave pesha nuk rritet shumë. Eshtë rreziku më delikat për fëmijën sepse “vë bazat” e të gjithë arkitekturës së organizmit të tij. Përdorni, por me rekomandimin e mjekut, përbërës vitaminash B9 (acid folik), të cilat janë shumë të dobishme për të parandaluar çarjen në shtyllën kurrizore, një keqformim.
Tremujorin e dytë
Mund të bëheni me gastrit, që ju shtyn të hani bukë ose biskota vazhdimisht. Mos i konsumoni në tavolinë, por gjatë ditës, atëherë kur urthi ndihet më tepër. Shtoni prurjen e hekurit (mish dhe peshk) dhe kalciumit (oktapod, prodhime qumështi, portokalle, qumësht pjesërisht i skremuar).
Tremujorin e tretë
Kileve të tepërta u shtohet edhe mbajtja e ujit. Për ta penguar, shtoni prurjen me kalium dhe pakësoni natriumin, domethënë kripën. Patatet dhe bananet janë shumë të mira. Nuk janë të mira ekstraktet e mishit, sallamrat, ushqimet e konservuara.